Generalforsamling

Godt fremmøde i arkivet trods sne og rusk

Lendum Sogns Lokalhistoriske Arkiv har afviklet den årlige generalforsamling. Trods det store snefald på dagen den 7. marts kom det næsten til at knibe med pladsen rundt om det udvidede bord i arkivets mødelokale.

Her fortalte formanden om det store registreringsarbejde over indleveret brugt værktøj mv, som flere bestyrelsesmedlemmer har haft gang i over en længere periode. Tidligere havde hver ting fået et nummer påført og nummeret opført i indleveringsbøger. Bøgerne er blevet brugt flittigt til at finde ud af, hvem der brugt tingene, til hvad, og formålet er at få lavet en udstilling med laminerede sedler over hver enkelt redskab mm. Bestyrelsen har planlagt flere arbejdsdage for at få dette arbejde gjort færdigt.


Bestyrelsesmedlemmer Birgit Jensen og Rita Larsen midt i oprydning i rummet med gamle redskaber. I den nederste række i billedgalleriet er der kommet styr på tingene og der er lavet sedler til hver enkelt ting. For eksempel er maskinen i nederste foto til højre en tvebakke maskine, som har tilhørt bagermester Sundbæk Johansen, og nedenunder den et par klejneruller. Foto: Poul Christoffersen.


Samtidigt bliver det ryddet op i rummet for ting, som tidligere var afleveret uden at blive registreret i bøgerne, men som blot har fyldt op i rummet, og hvor der nu bliver mere plads til at kigge på den fremtidige udstilling af redskaber, som tidligere håndværkere og andre borgere i sognet brugte.

Det går langsommere med at komme igennem noget papir- og billedmateriale, som er blevet afleveret. Herunder en stor kasse fra en oprydning hos LUGI. Den opgave er også en af grundene til, at bestyrelsen har holdt ekstra arbejdsdage i den forgangne periode.

“For vi får ikke ret meget fra hånden på en almindelig månedlig åbningsdag på et par timer”, sagde Doris Kristensen.

Formanden beklagede sig over, at der heller ikke i 2022 kom nye vinduer i skolens kælderrum: “Vinduerne på på godt dansk godt “godt måget” og utætte. Særligt i vores udstilling Skolestuen siver vandet ind. Skolen er underrettet én gang til.”

Under beretningen kom Doris Kristensen kom også ind på et besøg i arkivet i Mosbjerg, vores egen hjemmeside lendumhistorie.dk og at der er installeret nyt lys, som giver besparelse på lysregningen.

Den 20. august havde arkivet i Lendum arrangeret en bustur til Egnssamlingen i Saltum. Et godt arrangement for deltagerne, men kun 11 var med i bussen. Det antal er for lidt til at leje en bus.

“Så måske overvejer vi at lave en kør selv tur”.

Bestyrelsen lavede efterfølgende en bestyrelsestur til Saltum for at hente yderligere inspiration.

Genvalg. Bestyrelsen består fortsat af fra venstre kasserer Erik Larsen, formand Doris Kristensen, sekretær Helle Christiansen samt af bestyrelsesmedlemmer Birgit Kjærsgaard Jensen og Rita Larsen. Foto: Poul Christoffersen

Beretningen indeholdt også omtale af byvandringen den 17. juni, som startede i vestbyen og som sluttede ved kirkens plads. I samarbejde med Brugsen var et telt slået op på p-pladsen, og Brugsen havde godt gang i grillen med pølser og brød til de omkring 40 deltagere. Byvandringen fortsætter fredag den 9. juni i år. Også i samarbejde med Brugsen

Formandens beretning og kassererens reviderede regnskab blev godkendt enstemmigt og bestyrelsen fortsætter med uændret sammensætning, idet Doris Kristensen, Birgit Kjærsgaard Jensen og Rita Larsen modtog genvalg. Poul Christoffersen blev genvalgt som suppleant.

Bestyrelsen mødes snarest for at konstituere sig og lægge flere planer for fremtiden.