Mageløst: Eventyrhave og museum

Danmarks måske mærkeligste have fandtes i Lendum sogn. Mange gæster besøgte haven, som gårdejer Kresten Magersholt skabte gennem et langt liv. Haven havde sin egen magi.

Nu er magien væk og Kresten Magersholt været død i mere end 25 år. Men minderne eksisterer stadig hos dem, der kom til at kende manden, som ikke blot var en havemand og samler, men også engageret på helt andre områder foruden af være landmand.

Nogle af minderne er samlet i det lokalhistoriske arkiv i Lendum, som han forærede en række gamle brugsting, husgeråd og redskaber – og ikke mindst en række foto af haven efter at arkivet blev oprettet i 1981. Herunder nedenstående billedgallerier med fotos, som ikke har været bragt andetsteds før.

Kresten Magersholt boede næsten hele sit 90 årige lange liv på Magersholt, der ligger tæt ved grænsen til Tårs sogn. Kom til gården som 2-årig i 1909, som hans forældre arvede (1). Kresten overtog gården i 1950, og i næsten 40 år havde han en kreaturbesætning og knap 34 hektar jord at passe. Besætningen på godt snes køer og kalve blev sat ud i 1987 og det meste af jorden forpagtet ud.

Brødrene Thomas og Kresten Sørensen foran Magersholt. Kresten fik senere navnebevilling til Magersholt. Billedet er dateret 1912. Foto: Lokalarkivet i Lendum

Byggede selv

Meget af fritiden tilbragte den inkarnerede have- og museumsmand med at skabe.

En af de store sten i haven havde indhugget ordene – Fritids Parti 1928. Det var omkring det tidspunkt, hvor Kresten Magersholt gik i gang med det efterhånden kæmpemæssige projekt. Inspirationen kom fra en tur på Hjerl Hede. Tanken om at skabe sit eget frilandsmuseum i haven tog form hos den unge landmandssøn. 50 år senere udtalte han til Vendsyssel Tidende (2):

“I begyndelsen syntes jeg vel nok, at det var stort at bevare de gamle ting, og siden gik der sport i hele tiden at samle på dem.”

Langt de fleste ting fik han foræret. Redskaber, husgeråd og andre genstande, der blev anvendt af mennesker på egnen, og som havde levet et liv generationer før ham. Nogle ting blev nok af andre kaldt skrammel. Det mente en journalist fra Vendsyssel Tidende (3), som i 1965 besøgte haven og gav sin artikel i avisen: “Danmarks mest mærkelige have findes i Lendum.”

Medvirkede til det indtryk var Krestens særprægede husbyggeri i haven til at rumme den hurtigt voksende samling. En håndfuld huse bygget i egen stil ligesom dem, han havde set på Hjerl Hede og med hvert sit tema. Et hus rummede et gammeldags køkken, et andet en skolestue og der var en smedje i et andre de andre huse. Byggematerialet var en blanding af kampesten fra Magersholts marker – og dem var der mange af, tiloversblevne mursten og en hoben andet genbrugsmateriale. Hvilket ses på billederne i de to fotogallerier.

Træmænd

Og så var der mange træmænd ude og inde, ofte lavet af mærkeligt udformede grene, som han gav menneskelige ansigter. Nogle af dem stod og tog imod de mangegæster, som efterhånden dukkede op, fordi de havde hørt om den specielle have og at de gerne måtte komme.

Træmændene havde han selv hittet på som et udslag af han.

“Jeg er nok selv lidt en sådan en, så det passer vel godt, udtalte han i et senere interview (4).

For Kresten Magersholt var ungkarl hele sit voksne liv.

“Ja, man kunne måske godt have brugt en kone til et eller andet, men nu er det nok for sent, tilføjede han eftertænksomt. Da var han 88 år gammel.

Lokalhistorisk arkiv i Lendum var en af de grupper/foreninger, der arrangerede en udflugt til Magersholt i slutningen af 80’erne, hvor turen også omfatterede en vandretur til et fredet hedeareal nord for haven.

Og den lokale afdeling af Venstre inviterede gennem en årrække til havemøde i hans have.

Så selv om Kresten Magersholt holdt meget af at anvende sin fritid med aktiviteter i haven, var han også glad for at snakke med andre mennesker. I de senere år gav det sig også udslag i, at hvis nogle gæster havde kaffe og brød med på besøg i haven, så gik han ofte hen og fik en snak om haven over en kop kaffe.

Christen Magersholt sov stille ind i sit hjem Kristi himmelfartsdag 1997 kort tid efter hans 90 års fødselsdag, der blev fejret med stor fest i forsamlingshuset og åbent hus i hjemmet. “Det var som om at nu var den vel overstået forsvandt noget af hans livsmod”, stod der i nekrologen (5) over hans liv.

En af hans venner Bastholm Nørgaard, bonde og digter skrev disse mindeord (6):

“Et jævnt og muntert virksomt liv på jord har fundet sin afslutning. Ved indgangen til Chrestens forunderlige verden stod to træmænd og bød velkommen på vendsysselsk med ordene:

A er så glå’ i da’

Der er a osse!

Det var livskunstneren Chresten Magersholt også. Tak for alt, hvad du har givet os.”


Noter:

  1. Slægtsbog for Magersholt, arkivet i Lendum
  2. Vendsyssel Tidende 24.09 1978
  3. Vendsyssel Tidende 24.10 1965
  4. Vendsyssel Tidende 11.07 1995
  5. Vendsyssel Tidende 14.05 1997
  6. Vendsyssel Tidende 13.05.1997